SINDS 1976
Zie jij jezelf al onder een strakblauwe lucht vanaf een witte piste naar beneden suizen? Duizenden Nederlanders vertrekken de komende maanden naar het buitenland voor een wintersportvakantie. Waar moet je allemaal aan denken? Vijf prangende vragen én de antwoorden.
Wanneer je vaker op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Ga wel even na of deze wintersportdekking heeft. Dat is vaak een extra module of aanvullende dekking die je ‘aan’ moet zetten. Controleer dat goed en check ook de maximale vergoedingen voor gestolen spullen: een ski-uitrusting is behoorlijk prijzig.
Via de basiszorgverzekering ben je in het buitenland net zo verzekerd als in Nederland, maar wel tegen de in Nederland geldende voorwaarden en tarieven. De kosten voor de zorg in het wintersportgebied liggen vaak hoger dan in Nederland. Daarom kun je bij de doorlopende reisverzekering ook een extra bedrag voor medische kosten meeverzekeren.
Heb je een doorlopende reisverzekering maar twijfel je of de dekking nog past? Neem dan contact op met ons of controleer het bij je eigen verzekering.
Heb je nog geen doorlopende reisverzekering? Dan is het verstandig om voor wintersport dit jaar een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Neem contact op met onze adviseurs voor een verzekering die past bij jouw vakantie.
De medische kosten vallen onder je basiszorgverzekering tot de in Nederland geldende tarieven. Voor alle kosten die hoger uitvallen heb je extra dekking nodig. Ook het vervoer van de piste naar de EHBO of het ziekenhuis (bijvoorbeeld per helikopter) valt niet onder de basiszorgverzekering: hiervoor heb je wintersportdekking nodig.
Sommige verzekeringen hebben diverse modules: kijk goed welke combinatie je nodig hebt. Ga je off-piste skiën zonder een ervaren gids of instructeur, dan verzekert bijna geen enkele wintersportverzekering een ongeval. Een enkele verzekeraar doet dat wel, maar ook dan geldt: wanneer je waarschuwingen negeert, dan keert de verzekeraar niet uit.
Sommige verzekeringen overlappen elkaar in dekking, waardoor veel vakantiegangers al snel dubbel zijn verzekerd als het gaat om hun wintersportverzekering. Zo hoeft hulp bij pech onderweg niet altijd als aparte dekking bij je reisverzekering te worden opgenomen. Net als het afsluiten van reisrechtsbijstand, dat vaak al valt onder de bestaande rechtsbijstandverzekering.
Tijdens winterse omstandigheden en bij een wintersportvakantie is het veiliger om te rijden met winterbanden. Daarnaast is het verstandig om naar een wintersportgebied sneeuwkettingen mee te nemen. In sommige landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht in een bepaalde periode of bij bepaalde weersomstandigheden. De ANWB heeft een handig overzicht van de regels per land. Ook is het verstandig om vooraf te checken of je recht hebt op pechhulp, via je verzekering, je dealer of een lidmaatschap van bijvoorbeeld ANWB. Een check van je auto kort voor vertrek door de garage kan ook erg handig zijn.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat het hele gezin een passende en veilige ski-uitrusting heeft en neem geen onnodig risico op de piste. Weet met wie je contact moet opnemen in geval van nood: sla het nummer van de lokale bergredding op in je telefoon. Veel mensen willen de auto de avond van tevoren al inpakken, maar bedenk dat verzekeraars altijd verwachten dat je je bagage op een zo veilig mogelijke plek stalt en dat bagage in de kofferbak daarom vaak niet verzekerd is. Laat verder je huis goed achter om de kans op inbraak te verkleinen: denk aan tijdschakelaars en licht de buren in.
Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!