NIEUWS

Bijverdienen als student, zo zit het

Bijverdienen als student, zo zit het (met belasting)

Studeer je en ga je deze zomer flink aan het werk om je rekening te spekken? Op een festival, in de horeca of bij een boer? Voordat je aan de slag gaat: hoe zit het eigenlijk met de bijverdiengrens en de belastingen?

De bijverdiengrens anno 2024

Om met het makkelijke deel te beginnen; de bijverdiengrens is per 1 januari 2024 geheel afgeschaft. Ook mbo-studenten mogen nu onbeperkt bijverdienen naast hun studiefinanciering, voor hbo en wo studenten was dat al in 2020 geregeld.

Dat scheelt, want tot nu toe mocht je ongeveer 16.000 euro bijverdienen per kalenderjaar, verdiende je meer, dan had dit invloed op je studiefinanciering en verviel je recht op studenten-OV. DUO laat weten dat de bijverdiengrens voor mbo-studenten is afgeschaft per 1 januari 2024, maar dat ze ook bijverdiensten in 2022 en 2023 niet meer zullen controleren.

Belasting betalen over bijverdiensten als student

Iedereen die werkt moet in principe belasting betalen. Maar wanneer je in 2024 in totaal niet meer dan ongeveer 13.000 euro bruto, dan hoef je geen belasting te betalen.

Daarnaast zijn er kortingen op de belastingen. De arbeidskorting en de algemene heffingskorting vormen samen de loonheffingskorting. Vaak wordt deze loonheffingskorting direct verrekend en krijg je dus meteen een hoger netto loon overgemaakt.

Dat direct toepassen van de loonheffingskorting kan echter slechts bij één werkgever tegelijk. Heb je meerdere baantjes gehad, dan kun je mogelijk de teveel ingehouden belasting terugvragen. Werk je een korte periode bij een werkgever (bijvoorbeeld alleen in de zomer) dan kan de studenten – en scholierenregeling in beeld komen. De belasting wordt dan niet over een heel jaar, maar over een kleiner tijdvak berekend en dat is gunstig: je krijgt dan meer uitbetaald. Is de regeling niet toegepast, dan heb je waarschijnlijk teveel belasting betaald en kun je die terugvragen door aangifte te doen.

Aangifte inkomstenbelasting doen

Uit onderzoek blijkt dat een derde van de jongeren met een bijbaan geen aangifte doet, en dat is toch zonde. Degenen die het wél doen gemiddeld 150 euro per jaar terugkrijgen. Vaak zijn het de ouders die hen hierop gewezen worden en hen helpen. Aangifte doen is echt niet moeilijk en de moeite loont vaak.

Belastingaangifte doen kan via de website van de Belastingdienst of via de app. Je hebt een Digid nodig, je jaaropgave(n) en informatie over bijvoorbeeld zorgkosten. Ben je het in eerdere jaren vergeten? Je kunt nog tot vijf jaar terug aangifte doen. Dat kan maar zo een leuk bedrag opleveren. Hier lees je meer.

Heeft u vragen of bent u nieuwsgierig geworden?

Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.

Afspreken?

Vraag een persoonlijk
en vrijblijvend
gesprek aan

Bellen?

Liever telefonisch
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Binnenlopen?

Plan de route naar
ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.