NIEUWS

Is een stagiair verzekerd?

Is een stagiair verzekerd?

Als ondernemer je bedrijf openstellen voor stagiairs is leerzaam voor beide partijen. Natuurlijk wil je een en ander goed regelen en vervelende situaties voorkomen. Wat als de stagiair schade veroorzaakt, of als de stagiair iets overkomt?

Stagiairs op de werkvloer: het heeft een hoop voordelen. Goede contacten met scholen en opleidingen onderhouden biedt mogelijkheden om jonge mensen te interesseren voor je bedrijf en door jonge mensen op te leiden werk je mee aan nieuwe aanwas op een krappe arbeidsmarkt. Daarnaast kun je zelf ook veel opsteken van een jonge frisse blik en kunnen ze natuurlijk je eigen werknemers helpen met uiteenlopende werkzaamheden.

Verzekeringen voor stagairs

Een stagiair is geen werknemer, maar wordt wel gezien als een ondergeschikte: er is immers een gezagsverhouding. Wanneer er op de werkvloer iets gebeurt (de stagiair veroorzaakt schade aan spullen op kantoor of bijvoorbeeld bij een van je klanten) dan ben je als werkgever aansprakelijk. Tenzij de stagiair heel roekeloos was, maar dat zal niet snel het geval zijn. Ook de stagiaire zelf kan iets overkomen terwijl hij of zij bij je aan het werk is en ook dan ben je als werkgever aansprakelijk. Het is dus verstandig om te controleren of stagiairs meeverzekerd zijn op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Denk, afhankelijk van de branche waarin je actief bent, ook goed na of je stagiairs wilt laten werken met bepaalde machines of materieel en controleer of ze zijn meeverzekerd op de collectieve ongevallenverzekering.

Belastingen en premies stagiairs

Wanneer je alleen een reis- en of onkostenvergoeding uitkeert, hoef je geen belastingen of premies af te dragen. Dat wordt anders wanneer je een stagevergoeding betaalt.

Een stagevergoeding is niet verplicht en als je deze wel hanteert mag je die vrij invullen. In sommige CAO’s is de hoogte van de stagevergoeding wel afgesproken, zoals retail, techniek en zorg. Deze lopen uiteen van zo’n 300 tot 700 euro bruto, afhankelijk van het niveau en soort stage.

Over een stagevergoeding dient wel loonheffing te worden ingehouden en afdragen en moet je de bijdrage Zorgverzekeringswet betalen. Je hoeft echter geen premies voor werknemersverzekeringen te betalen.

Maak van een stagiair geen werknemer

Tijdens een stage moet het leeraspect centraal staan. Er moet dus voldoende begeleiding zijn en ruimte om aan schoolopdrachten te werken of vaardigheden te leren. Het inzetten van een stagiair als volwaardig werknemer betekent dat hij of zij dus ook recht heeft op het wettelijk minimumloon en werknemersverzekeringen, met de daarbij behorende premies. De Arbeidsinspectie houdt hier toezicht op.

is een stagiair verzekerd
Heeft u vragen of bent u nieuwsgierig geworden?

Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.

Afspreken?

Vraag een persoonlijk
en vrijblijvend
gesprek aan

Bellen?

Liever telefonisch
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Binnenlopen?

Plan de route naar
ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.