SINDS 1976
Je struikelt tijdens een feestje en stoot een tafeltje om. Rode wijn drupt op het vloerkleed. “Geen zorgen, ik ben goed verzekerd!”, zeg je tegen de gastheer. Maar betekent dat ook dat de schade van de gastheer vergoed wordt door de aansprakelijkheidsverzekering?
Vrijwel alle Nederlanders hebben een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) afgesloten. Je bent dan verzekerd wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor schade die je bij een ander hebt veroorzaakt. Over de aansprakelijkheidsverzekering bestaat veel misverstand. Zo wordt vaak onterecht gedacht dat verzekering altijd uitkeert als je iets van iemand anders vernielt, zoals het bovenstaande vloerkleed. Je moet namelijk wel echt aansprakelijk zijn om recht op uitkering te hebben. En daarvan is pas sprake wanneer jou iets te verwijten valt. Bijvoorbeeld doordat je een regel hebt overtreden, teveel risico hebt genomen of onzorgvuldig te werk ging.
Je bent niet aansprakelijk wanneer zich een zogenaamde “ongelukkige samenloop van omstandigheden” voordoet. Dit kan het geval zijn wanneer twee of meer op zichzelf onschuldige gebeurtenissen samenkomen, waardoor schade ontstaat en waarbij de veroorzaker geen fout of nalatigheid kan worden verweten. Bijvoorbeeld een misstap, waardoor iemand tegen een tafeltje met glazen wijn valt dat vervolgens omkiepert: een ongelukje.
De rode wijn op het vloerkleed is dus een ongelukje en daarmee niet verzekerd. Klachteninstituut Kifid krijgt dan ook regelmatig dit soort zaken binnen waarin verzekerden eisen dat de verzekeraar toch betaalt. Het is natuurlijk heel vervelend wanneer de ander met de schade blijft zitten. Er zijn daarom ook verzekeraars die deze schade wel vergoeden onder een noemer als “vriendendienst”, tot een maximaal bedrag. Er ontstaan immers vaak van dit soort ongelukjes waarbij je vrienden of familie met kosten opzadelt. Soms is dit standaard meeverzekerd, soms tegen een kleine aanvullende premie.
Veroorzaakt een vriend of familielid schade bij jou thuis? Het kan handiger zijn om de schade te claimen bij je eigen inboedelverzekering in plaats van de bij de aansprakelijkheidsverzekering van de ander. Dat heeft te maken met verschillen in vergoedingen, denk aan dagwaarde/nieuwwaarde. Soms geldt er bij de inboedelverzekering een eigen risico, wat je dan weer wel op de aansprakelijkheidsverzekering van de ander kunt verhalen. Je financieel adviseur kan je vertellen wat de beste route is.
Weet jij of je verzekerd bent tegen ongelukjes, of zou je dit willen? Onze adviseurs helpen jou met een verzekering die past bij jouw situatie en wensen.
Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.