NIEUWS

(Studenten:) laat je zorgtoeslag niet liggen!

Vanaf je achttiende heb je zelf recht op zorgtoeslag. Toch vragen studenten de toeslag niet altijd aan, terwijl het bedrag op een studentenbegroting (maximaal 123 euro) toch behoorlijk scheelt.

Flinke daling toeslag onder bol-studenten

Uit onderzoek van budgetinstituut Nibud blijkt dat onder bbl-studenten (beroepsbegeleidende leerweg waarbij vooral gewerkt wordt) het percentage dat zorgtoeslag ontvangt behoorlijk gedaald is ten opzichte van 2021, van 60 naar 43 procent.

Van alle bol-studenten (mbo studenten die full-time studeren) van 18 jaar of ouder, ontvangt 80 procent zorgtoeslag . Dit percentage ligt hoger dan in 2021: toen was het 67 procent.

Kwart van MBO-studenten kampt met betalingsachterstand

Omdat een kwart van de mbo-studenten met schulden of betalingsachterstanden kampt (en dat is ook regelmatig een achterstand bij de zorgverzekering), adviseert Nibud om studenten te blijven wijzen op de mogelijkheid om zorgtoeslag aan te vragen. Ook ouders spelen hier een rol in.

Uitwonende studenten betalen veel zelf

Het percentage hbo- en wo-studenten dat zorgtoeslag ontvangt, ligt ook iets hoger dan in 2021, 83 tegen 78 procent. Uitwonende studenten betalen vaker zelf voor hun verzekeringen: zorgverzekering, inboedelverzekering en/of reisverzekering. Bij thuiswonende studenten nemen ouders vaker de vaste lasten voor hun rekening, zoals zorgverzekering en telefoonkosten.

Let op: Voor het aanvragen van toeslag maakt het niet uit dat de student de premie voor de zorgverzekering niet zelf betaalt. Ook mag een student nog op de polis van de ouders zijn meeverzekerd.

Inkomensgrens voor zorgtoeslag

Je kunt in 2024 zorgtoeslag krijgen als je jaarinkomen niet boven de grens van € 37.496 uitkomt (zonder toeslagpartner, wat voor studenten meestal het geval zal zijn). Als je minder dan € 26.500 verdient, heb je recht op de maximale zorgtoeslag van €123 euro per maand, verdien je meer, dan wordt de toeslag steeds iets minder. Voor 2025 wordt de maximale zorgtoeslag per maand iets hoger: € 130. De inkomensgrens blijft gelijk. Ontdek hier hoe hoog de zorgtoeslag in jouw geval is.

Heb jij (of je kind) recht op zorgtoeslag, maar ontvang je dit nog niet? Dan kun je dit voor 2024 met terugwerkende kracht nog aanvragen. Hier lees je hoe je zorgtoeslag moet aanvragen.

Zorgverzekering 2025

Iedereen die 18 jaar of ouder is, moet een basis zorgverzekering hebben. Die heeft een behoorlijk hoge maandelijkse premie (naar verwachting zo’n 156 euro in 2025), daarom heb je ook recht op zorgtoeslag als je niet zo veel verdient.

De zorgtoeslag staat los van je premie, daarom is het verstandig om een zorgverzekering te kiezen die bij je past. Als je geen aandoeningen hebt en je het niet nodig vind om vrije keuze in behandelaars te hebben, past een voordelige premie goed bij je. Heb je regelmatig zorg nodig? Dan is het verstandig om je aanvullend te verzekeren zodat je kosten hiervoor niet zelf hoeft te betalen.

Volgende maand kun je verzekering voor 2025 kiezen, onze adviseurs staan voor je klaar om passend advies te geven voor jou (ook als je geen student bent).

Heeft u vragen of bent u nieuwsgierig geworden?

Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.

Afspreken?

Vraag een persoonlijk
en vrijblijvend
gesprek aan

Bellen?

Liever telefonisch
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Binnenlopen?

Plan de route naar
ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.