SINDS 1976
Het spook van de negatieve rente bedreigt nu ook de spaarrekeningen van particulieren. Het kan dus zomaar gebeuren dat u ineens rente moet betalen over het spaargeld wat u bij uw bank heeft geplaatst. Dat is een ontwikkeling die niet wenselijk is. Anders dan in België, waar een verbod is op negatieve spaarrente, voelt onze minister van financiën niets voor zo’n verbod.
Natuurlijk gaat het in de meeste gevallen niet om grote rentebedragen, maar is het idee gewoon niet leuk. Voor twee op de drie spaarders zou het een reden kunnen zijn om het spaargeld van de bank af te halen en er wat anders mee te doen. Veertig procent van de mensen zegt het in de “oude sok” te stoppen en dus thuis te bewaren. Iets meer dan dertig procent gebruikt het voor het aflossen van de hypotheek of gaat de eigen woning verduurzamen. Vijfentwintig procent gaat beleggen in aandelen.
Vooral ouderen en mensen met een relatief laag spaarsaldo gaan hun geld opnemen en thuis bewaren. Is dit verstandig? Ik vind van niet. Als er weer veel geld wordt bewaard in huis zal het diefstalrisico ook toenemen. Bent u even een weekendje weg of op vakantie, heeft u meteen stress van dit risico.
Wordt er dan ingebroken en het contante geld wordt gestolen, dan is daar over het algemeen maar een klein gedeelte van verzekerd. De meeste verzekeraars hebben de uitkering op diefstal van geld gemaximeerd (€ 250,- tot € 1.500,-). Is de dief eenmaal binnen in uw woning, dan heeft u ook het risico van vernielingen en diefstal van andere (dierbare) goederen. Voor verzekeraars kan dit een aanleiding zijn om de premies voor de inboedel- en woonhuisverzekeringen te verhogen.
Mijn advies: geef de dief geen aanleiding om in te breken, contant geld in huis bewaren is niet verstandig. U krijgt er stress van en behaalt weinig voordeel.
Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!