SINDS 1976
Het is verstandig om goed na te denken over uw nalatenschap. U wilt uw dierbaren immers goed achterlaten. Door een testament te laten maken voorkomt u bovendien dat er geruzie ontstaat over de erfenis. Dit komt helaas nog heel vaak voor. Ook is het belangrijk om te kijken naar uw situatie, dat is namelijk bij iedereen weer anders. Onderstaand hebben we drie veel voorkomende situaties aan het licht gehouden.
Het is volgens de wet anders geregeld als u ‘alleen’ maar samenwoont. Anders dan getrouwde mensen en geregistreerd partners zijn samenwoners voor de wet geen erfgenamen van elkaar. Wanneer uw partner overlijdt en er is geen testament, dan gaat het vermogen van de overledene naar diens ouders, of als die er niet meer zijn, naar broers en zussen. U denkt misschien: onze band is zo goed, mijn schoonouders zullen dat geld heus aan mij geven. Ook al willen ze dat: zo gemakkelijk werkt het niet. Er is dan juridisch sprake van een schenking, waarover veel belasting betaald zal moeten worden. Het is verstandig om een en ander te regelen in een samenlevingscontract en/of een testament.
Het was voorpaginanieuws: een echtpaar dat tijdens hun huwelijksreis in 2016 kort na elkaar (met een tussenpoos van 23 minuten!) overleed. Er was geen testament opgemaakt. Volgens de regels van het wettelijk erfrecht erfde de man eerst van de vrouw (zij overleed het eerst). Vervolgens overleed ook de man en erfde zijn familie alles van hem. De familie van de vrouw kreeg helemaal niets. Het Gerechtshof oordeelde dat dat terecht was. Was er een testament met een zogenoemde rampenclausule opgemaakt, dan was het heel anders gelopen. In zo’n clausule had kunnen staan dat de erfenis in geval van gelijktijdig overlijden onder beide families verdeeld moest worden.
Steeds meer gezinnen wijken af van het traditionele gezin: het zogenaamde samengestelde gezin is in opkomst, met soms van beide kanten kinderen uit eerdere relaties. Een erfenis wordt dan helemaal erg ingewikkeld. Uw stiefkinderen zijn bijvoorbeeld niet automatisch erfgenamen. Wanneer u ook hen iets wilt nalaten, zult u dat in een testament moeten opnemen.
Het is verstandig om uw financiële nalatenschap goed te regelen en die ook regelmatig opnieuw tegen het licht te houden. Uw vermogenssituatie of persoonlijke situatie kan immers veranderen. Het is aan te raden om het hele financiële plaatje in samenhang te bekijken; er is waarschijnlijk ook een nabestaandenpensioen dat na uw overlijden uitkeert, en mogelijk lopen er levensverzekeringen. Zo heeft u een goed beeld van hoe u uw dierbaren achterlaat.
Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!