SINDS 1976
Afgelopen weken waren het de zeer lokale hoosbuien. Stormen hebben we begin dit jaar ook al gehad. Het weer is anders geworden. Op het ogenblik hebben we het weer wat voor 2050 is voorspeld. De veranderingen gaan snel.
Ook voor verzekeraars is dit een tegenvaller. De schade-uitkeringen met betrekking tot slecht weer stijgen enorm. Dit zal de komende tijd wel invloed hebben op de premie die betaald wordt.
Waterschade, bijvoorbeeld ondergelopen kelders, water welke via het riool (toilet) de woning in loopt, overlopende afvoeren enz. Het is zaak om de polisvoorwaarden hierop goed door te nemen. Gelukkig hebben de meeste verzekeraars tegenwoordig het extreme weer omschreven in hun voorwaarden. Er moet een bepaalde hoeveelheid zijn gevallen in een bepaalde tijd. Toch is het zaak om ook te voorkomen. Schade omdat een raam openstond wordt vaak niet vergoed. Afvoeren verstopt door slecht onderhoud? Ook dan kun je een probleem hebben.
Hetzelfde geldt bij stormschade. Vanaf windkracht 7 wordt over het algemeen de schade door de wind vergoed op de opstal- en/of inboedelverzekering. Bij bijna alle verzekeraars geldt er wel een eigen risico. Natuurlijk geldt ook hier dat slecht onderhoud een reden kan zijn om niet uit te keren.
Tegenwoordig hebben veel mensen zonnepanelen. Uit ervaring weet ik dat deze bij storm wel van de daken kunnen afvliegen. Een goede montage, vast aan de woning, is nodig om deze schade te kunnen claimen op de opstalverzekering.
De auto blijft een apart verhaal. Deze is niet meeverzekerd onder de inboedel- of opstalverzekering. Deze zal dus wel een juiste dekking moeten hebben. Ben je alleen voor de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd dan kun je een uitkering als gevolg van weersomstandigheden wel vergeten. Sluit in ieder geval een beperkt-cascoverzekering af om stormschade te verzekeren.
Tip: leg bij schade alles direct vast. Neem zoveel mogelijk foto’s.
Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!