SINDS 1976
Een deel van de Nederlanders hield veel geld over tijdens de lockdowns. Ze konden immers nergens naar toe. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Vooral lagere inkomens hielden juist minder geld over. En het aantal mensen dat de huur of hypotheek te laat betaalde verdubbelde. Het is belangrijk om geld achter de hand te hebben om tegenvallers op te kunnen vangen. Weet jij hoe hoog dat bedrag moet zijn?
Het Nibud deed onderzoek naar de financiële situatie na de lockdowns. Het budgetinstituut vindt dat er niet gedaan moet worden alsof iedereen veel geld heeft overgehouden doordat we aan huis gekluisterd waren. Dat idee klopt niet en dat blijkt ook uit het onderzoek dat Nibud deed. Een klein deel van de samenleving is er financieel beter op geworden en dat zijn met name de hogere inkomens. Vooral onder de lagere inkomens raakten mensen inkomsten kwijt en moesten ze interen op hun spaargeld.
Het Nibud constateerde ook dat steeds meer mensen gingen beleggen, ook zonder dat ze een vangnet hebben. Beleggen moet je alleen doen met geld dat je langdurig kunt missen. Uit het onderzoek blijkt echter dat bijna een kwart van de huishoudens met minder dan € 2000 aan spaargeld toch belegt.
Het budgetinstituut benadrukt daarom nog eens extra de noodzaak van voldoende buffer, waar je makkelijk bij moet kunnen. Vergeet ook niet de stress die je kunt krijgen als de koersen dalen en er geen buffer is om op terug te vallen. Dat kan zomaar leiden tot verkeerde beslissingen en toenemende schulden.
Ben jij gewapend tegen een financiële tegenvaller? Het Nibud heeft een tool om je persoonlijke buffer te berekenen. Voor een alleenstaande zonder kinderen in een huurwoning en zonder auto komt het advies al snel neer op een financiële buffer van vierduizend euro. Het zal geen verrassing zijn dat voor bijvoorbeeld woningeigenaren, autobezitters of huishoudens met kinderen hogere bedragen worden geadviseerd.
Maak jij je zorgen over de hoogte van je buffer of heb je moeite om de hypotheek te betalen? Schroom niet om contact op te nemen met je financieel adviseur! Uit onderzoek blijkt dat het hebben van een financieel adviseur de discipline in het spaargedrag bevordert. Zo hebben spaarders na pensionering zo’n 25% meer besteedbaar inkomen dan een niet-spaarder wanneer ze nu 3% minder uitgeven.
Houd je juist teveel geld achter de hand en wil je dat op een betere manier inzetten? Ook dan kan je financieel adviseur van Dijkstra de Boer je inzicht geven.
Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!