SINDS 1976
Van ongeveer oktober tot maart kunnen we in Nederland te maken krijgen met flinke stormen. Van een enkele verloren pan tot compleet weggewaaide daken. Van vallende takken tot huizen en auto’s vermorzeld door geknakte bomen. Als je stormschade hebt, wordt dat dan vergoed? Wat wel en niet? Wanneer ben je goed verzekerd?
Als je een koopwoning hebt, zul je hiervoor een inboedel- en opstalverzekering af hebben gesloten; deze verzekeringen dekken (doorgaans) ook schade door storm. Heb je een huurwoning? Dan heb je vaak voldoende aan alleen een inboedelverzekering. Let er wel op dat eventueel “eigenaarsbelang” (zoals een schutting in de tuin) is meeverzekerd; dit is vaak niet standaard geregeld en zul je dus zelf aan moeten geven! Voor stormschade is vaak een (hoger) eigen risico van toepassing; neem contact op met je adviseur om navraag te doen of dit bij jou ook van toepassing is.
Belangrijk om te weten: Schade door achterstallig onderhoud is niet verzekerd. Let er ook op dat alleen zaken die “nagelvast” aan je huis zitten, onder de opstalverzekering vallen.
Met een autoverzekering is je auto verzekerd voor schade door rondvliegende takken, dakpannen en omvallende bomen. Hiervoor heb je wel een allrisk verzekering of een beperkt cascoverzekering (ook wel WA+) nodig. Is je auto alleen WA verzekerd, dan is schade door storm helaas niet gedekt. Volgens het Verbond van Verzekeraar heeft twee derde van het wagenpark in Nederland een beperkt casco of allrisk verzekering.
Het is verstandig om je polisvoorwaarden even na te kijken. Is er bijvoorbeeld sprake van een eigen risico? En stelt de verzekeraar bepaalde voorwaarden? Vaak wordt van verzekerden verwacht dat zij aan de verzekeraar doorgeven dat er bepaalde vernieuwingen aan de woning zijn doorgevoerd, zoals een schuurtje, uitbouw of zonnepanelen. Heb je zonnepanelen? Niet alle verzekeraars vergoeden ook het verlies in stroomopbrengst.
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Een verzekeraar kan uitkering weigeren als de schade voorzien was. Dus is er in je achtertuin een boom scheef gewaaid, onderneem dan actie om erger te voorkomen bij een volgende storm. Zijn er al dakpannen verschoven, zorg dat ze opnieuw bevestigd worden. En in algemene zin: zorg dat je huis goed is onderhouden.
Lees alles over schade door wateroverlast
Dit zijn de preventietips van het Verbond van Verzekeraars.
Hoe zit het met mijn opstalverzekering?
Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!