SINDS 1976
Afgelopen week heb ik een artikeltje gelezen over een geschil tussen een verzekeraar en een relatie van hun. De discussie ging over het wel of niet moeten vergoeden van een schade nadat bekend werd dat de auto niet op naam van de verzekeringnemer stond (de moeder) stond maar op naam van haar zoon.
De verzekeraar hield voet bij stuk en heeft gewonnen. Ze hoeven de schade niet uit te keren. Duidelijk was op de aanvraag gevraagd op wiens naam de auto staat. Hierop was geantwoord dat de moeder eigenaar was van de auto. Ondanks dat ze kon aantonen dat ze, zij het van een gezamenlijke rekening met de zoon, de auto had betaald en de wegenbelasting betaalde, kreeg ze geen gelijk. Bij de RDW was de zoon als eigenaar geregistreerd.
Verzekeringen voor jongeren zijn vaak 2 tot 3 keer zo duur (geen korting, hoger tarief), als iemand die al wat ouder is. Aangezien de inkomsten over het algemeen ook wat lager zijn, is een auto hebben als jongere een erg dure hobby geworden.
Je ziet dan ook constructies ontstaan waarbij één van de ouders een auto voor o.a. het gebruik door hun kind koopt. Het gaat allemaal kloppen als die ouder ook de regelmatige bestuurder, eigenaar en verzekeringnemer is. Als het kind dan “zo nu en dan” de auto leent, is dat geen probleem.
Niet zoals het hoort maar vaak voorkomend. Toch zijn de premies van een autoverzekering voor jongeren niet voor niets zo hoog. Afgelopen jaren heb ik drie schades aan mijn auto gehad. Jawel, drie keer aangereden door een jongere, in de auto van ma of pa en één keer op de scooter van ma.
De auto van je ouders gebruiken mag. Een belangrijk criterium is de regelmatige bestuurder. Zorg ervoor dat alles wel op de juiste naam staat.
Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!