NIEUWS

Ouders hebben grootste invloed op financiële opvoeding

Ouders hebben grootste invloed op financiële opvoeding

Als ouder doe je van alles om je kinderen de waarde van geld bij te brengen, maar nu veel financiële zaken zich online afspelen is dat nog niet zo makkelijk. Toch moet je het blijven doen. Ook al kijken je kinderen nog zoveel video’s: ouders zijn de belangrijkste influencers als het gaat om financiële opvoeding.

De Volksbank deed onderzoek onder meer dan duizend ouders. Vaders en moeders zijn bang dat hun kinderen de waarde van geld niet goed leren kennen. Onzichtbare uitgaven zoals abonnementen voor digitale diensten en betalingsapps maken het lastig om alle uitgaven goed inzichtelijk te maken. Ook zijn ouders bang dat kinderen geloven dat geld nooit op kan raken doordat veel financiële zaken online gebeuren.

Impulsaankopen van kinderen

Ouders worstelen er mee dat geld steeds minder tastbaar en concreet is terwijl ze juist graag hun kinderen de waarde van geld willen bijbrengen. Alles wordt steeds duurder en kinderen moeten leren kiezen. Zo maakt één op de drie ouders zich wel eens zorgen om de impulsaankopen van hun kind.

Vijf populaire manieren

Ouders doen het nodige om kinderen in de leeftijd 8 t/m 14 jaar de waarde van geld bij te brengen. Dit is de top vijf uit het onderzoek van de Volksbank:

  • Geven van zakgeld;
  • Helpen met keuzes over het besteden van geld;
  • Laten doen van (kleine) boodschappen;
  • Bespreken van het belang om geld te verdienen;
  • Laten doen van klusjes zoals auto wassen en grasmaaien.

 

Minder vaak genoemd worden het spelen van educatieve spellen over geld en het laten meebeslissen door het kind over gezinsuitgaven.

Lees ook:
Veel jongeren vallen ervoor: voorkom problemen met achteraf betalen.

Drie concrete tips

De Volksbank heeft het platform Ouderwijs ontwikkeld waar je als ouder (maar ook samen met je kind) inspiratie op kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan deze drie concrete tips:

Geef zakgeld om kinderen te leren met geld om te gaan (eerst contant, pas daarna -gedeeltelijk- digitaal; leer ze overzicht houden met betrekking tot digitaal geld). Maak afspraken (zakgeldcontract) over wat het kind met zijn/haar zakgeld moet en mag.

Blijf het gesprek aangaan met je kinderen. Het houdt niet op bij het geven van zakgeld. Financiële opvoeding is een continu proces. Als ouder blijf je de belangrijkste bron van informatie en heb je de meeste invloed.

Open voor je kind ook een spaarrekening waarop het kind zelf spaart (naast een spaarrekening waarop een ouder zelf spaart voor het kind).

Jongwijs van de Regiobank

De Regiobank (onderdeel van de Volksbank) helpt ouders om kinderen om stap voor stap te leren omgaan met geld. Van eigen spaarpotje, naar beveiligde betaalpas tot mobiel bankieren. Met de JongWijs kinderrekening zijn er per leeftijdsgroep nieuwe mijlpalen, tips en adviezen om met geld te leren omgaan.

Bij Dijkstra de Boer kunt u voor uw kind een Regiobank JongWijs kinderrekening openen. Neem hiervoor contact met ons op, of loop even binnen.

Nieuwsgierig geworden?

Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.

Afspreken?

Vraag een persoonlijk
en vrijblijvend
gesprek aan

Bellen?

Liever telefonisch
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Binnenlopen?

Plan de route naar
ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.