NIEUWS

Uit huis gaan: niet gemakkelijk!

Uit huis gaan wordt moeilijker voor jongeren

Veel jongeren van 18 tot 35 jaar wonen thuis, terwijl ze liever een plek voor zichzelf zouden willen hebben. Maar dat is lastig met de huidige woningmarkt. Kopen of huren, beide is lastig. Het aantal jongeren dat het ouderlijk huis wil verlaten, maar daar niet in slaagt, neemt toe.

Uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat van de jongeren die in 2021 aangaven het huis uit te willen, in 2023 maar 45 procent daadwerkelijk is verhuisd. Dat percentage lag in 2015 nog op 51 procent.

Een koopwoning heeft vaker de voorkeur

Steeds meer thuiswonende jongeren willen bij het verlaten van het ouderlijk huis direct naar een koopwoning: 46 procent geeft daar de voorkeur aan. Van 2015 tot 2017 wilde nog ongeveer 67% van de thuiswonende jongeren bij het verlaten van het ouderlijk huis (eerst) naar een huurwoning en een derde meteen naar een koopwoning.

En dat is ook niet zo gek, het imago van huren is slecht. De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn jaren lang en als je in de vrije sector huurt, kan de huur al snel heel hoog zijn waardoor het financieel aantrekkelijker is om te kopen dan te huren. En dan hebben we het alleen nog maar over maandlasten en niet over andere afwegingen om een woning te willen kopen in plaats van huren.

Toch lukt het vaak niet. In 2023 woonde 29 procent van de jongeren die in de twee jaar daarvoor uit huis gingen in een koopwoning, dit is ongeveer hetzelfde als in 2015. Wat wel veranderd is, is dat jongeren die de voorkeur hadden voor een koopwoning, toch zijn gaan huren. Waar het in 2015-2017 35% van de jongeren die wilden kopen, dat gelukt is, geldt dat nu nog maar voor 23,6% van de jongeren.

Deze mensen slaagden het vaakst

Er zijn een paar groepen die er makkelijker in slaagden onderdak te vinden. Thuiswonende jongeren die vanwege studie of werk willen uitvliegen, verhuisden vaker dan degenen die uit huis willen om zonder ouders te wonen. Mogelijk komt dit doordat mensen die voor studie of werk verhuizen ook echt móeten verhuizen. Ook de jongeren die direct willen samenwonen lukte het relatief vaak om te verhuizen omdat ze meer middelen hebben.

Ook een redelijk voorspelbare factor: een kamer is makkelijker gevonden dan een heel huis. Thuiswonende jongeren die vooral op zoek zijn naar een eengezinswoning of een appartement, verhuisden minder vaak dan degenen die zochten naar een gedeelde woning, zoals een kamer in een studentenflat. Thuiswonende jongeren met een eigen inkomen uit betaald werk hadden meer kans om hun verhuiswens te realiseren dan jongeren zonder inkomen of met een uitkering.

Een lichtpuntje voor onze relaties is, dat uit de cijfers blijkt dat het vinden van een woningen buiten Randstedelijk gebied, iets makkelijker is.

Jouw situatie in kaart

Met persoonlijk advies van een hypotheekadviseur, kom je verder. In een adviesgesprek helpen we jouw financiële situatie in kaart te brengen zodat de mogelijkheden en grenzen zichtbaar worden. Zo kan je goed voorbereid op zoek naar een koopwoning. Vrijblijvend kennismaken? Neem hieronder op de manier van jouw voorkeur contact op.

Verder lezen

 

een huis kopen is moeilijker geworden voor jongeren
Heeft u vragen of bent u nieuwsgierig geworden?

Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.

Afspreken?

Vraag een persoonlijk
en vrijblijvend
gesprek aan

Bellen?

Liever telefonisch
contact met ons
opnemen?

Appje sturen?

Handig en snel!
Stuur een berichtje
via WhatsApp:

Binnenlopen?

Plan de route naar
ons kantoor
in Leeuwarden

  • Altijd 100% onafhankelijk
  • Wij nemen u al het werk uit handen

  • Wij vergelijken premies en voorwaarden

  • Uw vraagbaak bij financiële zaken

Ook uw Zelfstandige Adviseur van RegioBank in Leeuwarden

Al 100 jaar RegioBank waar u zelf bepaalt hoe uw geldzaken geregeld wordt.