SINDS 1976
Als u ervoor kiest om verzuimrisico te verzekeren, dan blijft er nog steeds veel te kiezen. Een verzuimverzekering is namelijk nooit standaard. U heeft bij deze verzekering namelijk veel keuzes om deze op maat samen te stellen en daarmee de lasten aan te passen. De belangrijkste keuzes die u moet maken hebben we voor u op een rij gezet. Wanneer u uw verzuimverzekering onder de loep laat nemen door onze adviseurs, behandelen we natuurlijk alle mogelijkheden met u.
Bepaal hoe lang u uw medewerkers kunt blijven doorbetalen en hoe lang u zonder hun aanwezigheid kunt. Als u per direct een vervanger nodig heeft, zit u tijdelijk met dubbele kosten. Hoe lang wilt en kunt u die kosten dragen? U kunt een uitkering ontvangen na bijvoorbeeld 14 ziektedagen maar ook pas na 180 ziektedagen.
De conventionele verzuimverzekering keert, met inachtneming van de eigenrisicotermijn, direct uit. Bij deze verzekering wordt over het algemeen in het eerste jaar 100% van het loon vergoed dat u als werkgever doorbetaalt aan uw zieke werknemers en over het tweede jaar 70% van het loon.
Als u wel een buffer heeft of het risico wel durft te nemen, kunt u kiezen voor een stoplossverzekering. Bij deze optie kiest u voor een bedrag waarvoor u zelf het verzuimrisico wilt dragen (eigenbehoud). Overstijgen de loondoorbetalingsverplichtingen dit bedrag, dan vult de stoplossverzekering het verschil aan. Dit wordt met name bij grote bedrijven gedaan.
Kosten voor een zieke medewerker blijven helaas niet beperkt tot het bruto salaris van deze medewerker. Ook de werkgeverslasten moet u doorbetalen. Deze zijn over het algemeen 20 tot 25% van het bruto loon. U kunt deze gelukkig meeverzekeren.
Wettelijk is bepaald dat de werkgever over de eerste 2 jaar van ziekte 170% van het loon moet doorbetalen. De verdeling hiervan staat in de meeste CAO’s en standaard wordt in het eerste jaar 100% doorbetaald en in het tweede jaar 70%. Er zijn echter meerdere variaties afgesproken in de CAO’s en stem deze dus goed af met de af te sluiten verzekering.
Sinds de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter dient u als werkgever samen met de werknemer er alles aan te doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Dit kan door uw werknemer zijn oude werk zo snel mogelijk weer te laten hervatten. Ook kan het zijn dat u voor hem/haar ander passend werk binnen of buiten de organisatie kunt voorzien. Het laatste wordt het tweede spoor genoemd en moet ingezet worden na 52 weken als blijkt dat terugkeer in de huidige baan niet meer mogelijk is. U kunt dit traject zelf op u nemen, of u huurt een re-integratiebedrijf daarvoor in. Bepaal of u dit traject zelf wilt betalen of mee wilt verzekeren. Vaak is het ook standaard meeverzekerd omdat ook de verzekeraar een groot belang heeft bij tijdig herstel.
Benieuwd welke verzuimverzekering het beste aansluit op uw bedrijf? De adviseurs van Dijkstra de Boer bekijken vrijblijvend de opties voor uw situatie.
Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder de manier van uw voorkeur.