SINDS 1976
Achteraf betalen is erg populair en heel gemakkelijk, maar uiteindelijk zal er toch betaald moeten worden! Ook dreigt het gevaar dat je het overzicht verliest over het geld dat je allerlei webshops nog verschuldigd bent. Wijzer in Geldzaken heeft een aantal tips om zo’n betaal-later-kater te voorkomen.
We doen het allemaal wel eens, achteraf betalen, met Riverty, Klarna of een andere naam. Bij sommige webwinkels is dat handig wanneer je misschien nog spullen terug wilt sturen. Je betaalt dan alleen voor wat je houdt. Of je kunt kiezen voor flexibele betalingsopties zoals gespreid betalen. Maar er is ook een risico dat je dingen gaat kopen waar je eigenlijk geen geld voor hebt, omdat je erop rekent dat je het geld later wel hebt. Dat kan snel gevaarlijk worden.
Achteraf betalen is aantrekkelijk, maar niet zonder risico. De belangrijkste risico’s van achteraf betalen zijn volgens Wijzer in Geldzaken:
Ook de toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarschuwt voor achteraf betalen. Het kan leiden tot impulsaankopen en schuldgewenning. Ook lijkt het achteraf betalen heel klantvriendelijk, maar kunnen klanten worden verrast door hoge kosten wanneer ze niet op tijd betalen.
Hoe je problemen mee achterafbetalen voorkomt, daar heeft Wijzer in Geld zaken 9 tips voor opgesteld:
1. Betaal direct
Krijg je een bericht dat je moet betalen? Doe dat dan direct! Te laat zijn met betalen kost geld, gemiddeld zo’n €15,- extra. Zonde. Betaal dus op tijd.
2. Retourneer op tijd
Wil je de aankoop niet houden? Stuur het dan op tijd terug. Als je te laat bent moet je alsnog betalen én komen er kosten bovenop.
3. Zet een betalingsherinnering aan
Zet een herinnering in je telefoon of je agenda zodat je de betaling niet vergeet.
4. Check je berichten
Betalingsherinneringen komen via e-mail of sms. Check dus regelmatig je berichten zodat je geen betaling mist.
5. Let op onbekende afzenders
Meestal krijg je e-mails over betalingen van de aanbieder van achteraf betalen (zoals Klarna of Riverty) en niet van de webshop waar je je product hebt gekocht.
6. Bekijk van tevoren of je je aankoop terug kan sturen of annuleren
Terugsturen of annuleren kan niet altijd. Bijvoorbeeld bij vliegtickets of etentjes. Je zit dan aan de betaling vast.
7. Bedenk vooraf of je je aankoop kan betalen
Het lijkt handig om achteraf te betalen als je weinig geld hebt. Maar je moet op een later moment wél betalen. Bedenk daarom eerst of je het geld wel kan missen.
8. Voorkom hoge incassokosten
Heb je meerdere betalingsherinneringen gemist? Dan draagt de aanbieder van achteraf betalen je rekening over aan een incassobureau. Dit is vaak veel duurder.
9. Zoek hulp als je er niet uitkomt
Lukt het niet om je rekening te betalen? Whatsapp met Geldfit. Zij denken met je mee, geven tips of brengen je in contact met een organisatie die je verder helpt.
Bron: Wijzer in Geldzaken
Wij laten u bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan! Kies hieronder uw manier.