SINDS 1976
Wil je een lening afsluiten, dan heb je met het BKR te maken. Een veelgehoorde term, die soms in het nieuws komt, bijvoorbeeld wanneer het gaat over hypotheken, smartphone abonnementen of private lease. Maar wat is een BKR registratie, wanneer krijg je die en wat is het effect?
BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Deze organisatie is een stichting en is dus niet op winst uit. Ze houden van alle Nederlanders bij waar zij leningen (krediet) hebben, om te voorkomen dat mensen te veel leningen aangaan en daarmee diep in de schulden kunnen komen. Kredietverstrekkers kijken bij de stichting om te zien of hun klanten de aangevraagde lening wel kunnen betalen.
Het BKR houdt leningen bij wanneer deze groter dan 250 euro zijn. Dit doen ze voor de volgende soorten leningen:
Het BKR bewaart alle gegeven 5 jaar. Dus of je een lening hebt, of en wanneer je die hebt terugbetaald, en of je betalingsachterstanden hebt (gehad).
Zodra jij ergens één van de bovenstaande leningen aangaat voor meer dan 250 euro, krijg je dus een BKR registratie. Een BKR registratie heeft een negatieve associatie, maar dat hoeft niet direct zo te zijn. Zolang jij elke betalingstermijn keurig op tijd betaalt, kunnen leningverstrekkers zien dat jij een betrouwbare klant zal zijn.
Studieleningen bij DUO en hypotheken zijn niet geregistreerd. Alleen een betalingsachterstand van minstens 120 dagen op een hypotheek leidt tot een registratie. Ook betalingsachterstanden bij energiebedrijven, woningcorporaties, zorgverzekeraars en de Belastingdienst zijn niet bekend.
Mis je een betalingstermijn of is er een andere bijzonderheid die nadelig is? Dan wordt dit een negatieve BKR registratie. Er zijn verschillende zaken die worden bijgehouden, die worden aangegeven met een code.
Geldverstrekkers vragen vaak om je BKR registratie te bekijken voordat ze je een lening willen geven. Ook hypotheekverstrekkers doen dit. Dit doen ze, zodat ze kunnen inschatten of jij de lening waarschijnlijk terug zal kunnen betalen.
Heb je geen, of een positieve BKR registratie? Dan zul je de lening die je aanvraagt zeer waarschijnlijk krijgen. Indien je een negatieve registratie hebt (gehad), kunnen ze je mogelijk weigeren.
Een hypotheekverstrekker kijkt op basis van je inkomen, uitgaven en leningen, hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Heb jij dus een BKR registratie, dan valt het maximale hypotheekbedrag lager uit, omdat je door je andere financiële verplichtingen minder geld over hebt om het maandelijkse hypotheekbedrag van te betalen. Met een negatieve BKR registratie is het nog steeds mogelijk om een hypotheek af te sluiten, maar dit hangt wel af van de codering en heeft natuurlijk invloed op het hypotheekbedrag.
Je kunt zelf kijken of je een BKR registratie hebt, dit doe je door in te loggen bij het BKR met je iDIN. Je logt hiermee in met je bankgegevens. Doe je dit voor het eerst, dan vragen ze je wat gegevens te controleren. Daarna zie je gelijk je kredietoverzicht. Of er iets bekend is, zo ja welke, en of er coderingen zijn. Heb je deze coderingen, dan heb je dus een negatieve BKR registratie.
Vraagt een iemand om een kredietoverzicht? Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een lening of leasecontract, of op verzoek van je hypotheekadviseur of woningverhuurder. Dan kun je die ook hier vinden.
Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over bijvoorbeeld je hypotheek? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.
Hoe dan ook, wij laten u gewoon bepalen hoe en wanneer wij u te woord kunnen staan!